Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?
6 saniye içinde işvereni etkileyebileceğiniz iyi bir özgeçmiş aşağıdaki başlıkları içermelidir:
Kişisel Bilgiler
Adınız soyadınız, doğum tarihiniz, doğum yeriniz, medeni durumunuz, uyruğunuz, cinsiyetiniz, sürücü belgesiniz, askerlik durumunuz, engel durumunuz gibi kişisel bilgilerinizi içerir.
İletişim Bilgileri
Güncel ve mesai saatleri sırasında kolayca ulaşılabilir olduğunuz telefon numaranızı, e-posta adresinizi, varsa web sayfanızın ve Linkedin profilinizin linklerini ve ikamet ettiğiniz adres bilgilerini içerir.
Fotoğraf
Başvurmayı planladığınız pozisyona göre CV'nize fotoğraf ekleyip eklememeye karar verebilirsiniz. Satış, pazarlama, halkla ilişkiler, müşteri ilişkileri gibi firmayı kurum dışında temsil edeceğiniz pozisyonlar için CV'ye fotoğraf eklemeniz daha doğru bir tercih olacaktır. ARGE, muhasebe, fabrika, üretim gibi pozisyonlar için fotoğraf ekleyip eklememek kişisel tercihinizdir. Fotoğrafınız takım elbiseli, sade, güncel ve vesikalık formatta olmalıdır.
Eğitim Bilgileri
Eğitimin seviyenizi (Yüksek lisans, Lisans, Lise vs.), okul adınızı, bölümünüzü, başlangıç / bitiş tarihlerini (Ay/Yıl şeklinde) ters kronolojik sırayla (sondan başa doğru) yazmalısınız. Ortalamanız yüksekse belirtmelisiniz. Burs, ödül, Erasmus, çift anadal, yandal gibi bilgilerinizi eklemelisiniz.
İş Deneyimleri
Çalıştığınız firmaların adını, şehrini, başlangıç / bitiş tarihlerini (Ay/Yıl şeklinde), pozisyonunuzu ve iş tanımınızı ters kronolojik sırayla (sondan başa doğru) yazmalısınız. Yeni mezun ya da öğrenciyseniz, bu bölümde staj deneyimlerinizi, yarı zamanlı iş deneyimlerinizi, varsa topluluk/kulüp deneyimlerinizi de yazabilirsiniz. İş tanımlarında mümkün olduğunca rakam kullanmaya çalışın. Teknik mesleki terimleri ve bilgisayar programlarını iş tanımı içinde belirtmeye özen gösterin.
Sertifikalar ve Kurslar
Bugüne kadar kazandığınız sertifikaları; sertifika adı, sertifikayı veren kurumun adı, tarih (Ay/Yıl şeklinde) ters kronolojik sırayla (sondan başa doğru) yazmalısınız. Eğer çok sayıda sertifikanız veya katılım belgeniz varsa, mesleki olarak en önemli olan 5 adet sertifikayı yazmanız sadelik ilkesi açısından daha doğru olacaktır.
Yabancı Diller
Bildiğiniz yabancı dilleri okuma / yazma / konuşma seviyelerini ayrı ayrı ifade ederek yazmalısınız. Yabancı dil seviyenizi ispatlayan sertifikanız, yurt dışı deneyiminiz, güncel sınav puanınız vs. varsa belirtmenizde fayda vardır.
Bilgisayar Bilgisi
Bildiğiniz bilgisayar programlarını seviyesi ile birlikte yazmalısınız. Sertifikanız varsa belirtmenizde fayda vardır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bilgisayar bilginizi sadece bu bölümde yazmanız yeterli değildir. İş tanımlarında da kullandığınız bilgisayar programlarını belirtmelisiniz.
İlgi Alanlarınız
Sosyal aktiviteleriniz ve ilgi alanlarınız, insan kaynakları yetkilisine kişisel gelişiminiz hakkında fikir verir. Örneğin; okul basketbol takımında oynamak, iyi bir takım oyuncusu olduğunuzu, disiplinli bir insan olduğunuzu, zaman yönetimini iyi yaptığınızı gösterir. Tiyatro Kulübü'nde yer almak, sahne ve sunum yetenekleriniz olduğunu gösterir. Sahip olduğunuz ve emek verdiğiniz bir ilgi alanınız varsa, özgeçmişinizde yazmalısınız.
Referanslar
Referansınızın adı soyadı, kurumu, pozisyonu, telefon ve e-posta adresi bilgilerini yazmalısınız. Yeni mezunlar ve öğrenciler için okulunuzdan en az bir hocanızı yazmanız iyi olacaktır. Deneyimli adaylar, geçmişte çalıştıkları iş yerlerinden birer referans yazabilir. Mutlaka referansınızdan izin almalısınız ve referans olarak seçeceğiniz kişinin hakkınızda olumlu bilgiler vereceğinden emin olmalısınız.
Kapak Mektubu
Kapak mektubunuz, özgeçmişte yazamadığınız bilgileri tamamlamanızı sağlar. Staj başvurusu yapacaksanız; stajın süresi, zorunlu ya da gönüllü staj olduğu, hangi tarih aralığının sizin için uygun olduğu gibi bilgileri ön yazınıda belirtebilirsiniz. Deneyimli bir adaysanız; kariyer hedefinizi, başvurmak istediğiniz pozisyonları, firmaya katacağınız değerleri ön yazıda belirtebilirsiniz.